fredag 31 augusti 2012

Elefanter

Elefanter var nog det djuret som vi kom närmast av alla under våra safaris. Troligen även det farligaste eftersom de kan vara sjukt aggressiva om dem känner sig hotade. Bilden ovan är på en stor tjur som vi kom riktigt nära och som faktiskt jagade oss lite grann.. Om ni vill veta hur nära kan jag säga att denna bild är tagen med mitt standard objektiv på 18-55. Och jag hade ingen zoom över huvudtaget! Jag och Jenny satt längst bak i jeepen och vi kom väl närmast.

Det som man kanske inte riktigt förväntar sig med elefanter är att trots deras storlek är de sjukt sneaky.  Vi åkte i princip förbi tjuren innan vi såg honom, och då var han bara några få meter ifrån honom. Dem smälter så himla bra in i naturen med deras grå bruna hud som ser i princip ut som en träd stam.
Här blev vi bort schasade än en gång av en elefant. Denna gång var det dock en hona. Som man kan se gör hon sig stor genom att visa sina öron, vilket är ett hotande tecken och betyder att nu är det dags att gå! Om hon slänger med huvudet fram och tillbaka är det verkligen dags att gå! Något som man dock inte ska förväxla med är att elefanter även använder sina öron för att svalka ner sig och jaga bort flugor och insekter. Så om en elefant viftar med öronen är det lugnt, om den dock håller fram sina öron stilla, är detta ett hotfullt tecken.
Något som även kan vara bra att tänka på är att elefanter oftast fejkar anfall en gång. Vilket betyder att om du skulle ha en elefant som rusar mot dig kommer den vanligen att stanna innan den hinner fram. Jag skulle dock inte ta detta för givet...
Anledningen till att honan jagade oss denna gång var inte för att vi var för nära, utan för att denna lilla gulliga unge blev rädd för jeepen och sprang till sin moster för att ta skydd. Vilket fick henne att reagera och schasa oss undan.
Något som jag tycker är riktigt gulligt med elefanter är att de håller ihop i familjen. Alla elefanter i en hjord är troligtvis släkt med varandra. Och de hjälper varandra att uppfostra ungarna. Så mamman var inte ett dugg rädd för att lämna sin unge trots att vi var i närheten, för hon visste att mostern var där och kunde ta hand om den.
I en hjord är alla vuxna även honor. Hanarna blir bort schasade när de blir äldre och sedan brukar de då följa med flocken, fast från ett avstånd. Elefanter lever ju i matriarkat, vilket jag också gillar!
Elefanter kan även bli riktigt gamla. Det fanns några elefanter på ett zoo i Johannesburg som var över nittio år gamla!! Dock så är det inte så vanligt att de blir så pass gamla, och den vanligaste anledningen till att elefanter dör är att deras tänder bryts ner. Vilket betyder att de inte kan tugga maten ordentligt, och få fram alla viktiga näringsämnen. Så de kan fortsätta äta lika mycket som tidigare, men det spelar ingen roll, för om de inte kan ta upp näringsämnena så kommer de att då tillslut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar