fredag 24 augusti 2012

Lejon

 I reservatet som vi bodde i den första tiden hade dem fem lejon. Vi såg denna lejonhona smyga på några impalor under vår allra första safari tur. Som man även kan se på bilden under. Det roliga var att hon låg så tyst och stilla på den där upphöjningen att vi hann köra förbi henne innan vi märkte henne. Och jag fotade till och med den där väggen, utan att inse att hon låg där.
Det är otroligt hur bra djuren kan smälta in med naturen, man blir förvånad!
Som jag skrev i gepard inlägget så jagar lejon främst på natten. Det är det som dem är anpassade till. Men de gånger som dem jagar på dagen är då tillfället visar sig. Som vid det här tillfället är det troligt att  hon bara låg och latade sig när hon fick syn på impalorna, och då blev det hela till jakt. Impalorna upptäckte henne faktiskt aldrig, dock så hade dem turen att gå åt motsatt håll, och lejonhonan fick då aldrig chansen att anfalla. Eftersom lejon inte är lika snabba som impalorna behöver de komma relativt nära för att ha en chans.
Dessa två lejonhanar är släkt med varandra. Den äldre lejonhanen i den undre bilden är fadern till lejonet i den övre bilden. Och lejonhonan överst är faktiskt även hans moder. Hanen i den undre bilden har även en till hona, och dem är alla tre mycket äldre än vad som är vanligt för vilda lejon. Hanen är 16 år och honorna är 15 år. Anledningen till detta är att det finns gott om mat i reservatet och få av andra lejon som skulle kunna utmana honom. 
Det har visat sig att fler lejoninnor väljer hanar med svart man. Så man gjorde då en undersökning till varför det var så, och då visade det sig att hanar med svart man har mer testosteron än andra hanar.
Vilket är kanske en liten onödig med kul fakta..
Lejon latar sig i princip 99% av sin tid. Vilket betydde att vi i princip bara såg lejonen när de låg ner. Men så är det ju med de flesta köttätande djuren. Eftersom det går åt så mycket energi till att bryta ner köttet som de äter, behöver de även spara på en hel del energi. Dessutom så behöver de inte äta lika ofta som vi heller. Vår guide berättade att det mest extrema fall som han hade sett var när ett lejon hade gått utan mat i 23 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar