torsdag 16 augusti 2012

Geparder

 Det djuret som vi kom närmast under våran safai var nog ändå geparder. Andra dagen som vi var ute på safari så såg vi två geparder, en mamma och hennes unge som nu var lika stor som henne äta på en waterbuck.Det var riktigt häftigt, och som man kan se på bilden nedan så tittar den ena gepardern upp. Detta är för att geparder måste ständigt vara på vakt efter andra större rovdjur så som lejon och leoparder. Det är även därför som dem äter så fort som möjligt ifall dem skulle bli fråntagna sitt byte.
Men de är inte bara rädda för att deras byta ska bli fråntaget. Såväl som geparder är ett rovdjur är de även ett bytesdjur också. Om lejon och leoparder får chansen skulle de döda och äta geparder, men även geparder själva kan döda och äta varandra. Så därför har de stackarna mycket att se upp för.
Bilden ovan och de två under är tagna på den sista dagen som vi hade i Makalala Game Reserve. Detta var även det häftigaste på hela resan! Jag, pappa och Jenny fick nämligen gå och promenera med geparderna. Geparder är nämligen inte lika aggressiva som lejon och leoparder och dessa hade vant sig vid att människor gick med dem, precis som de hade vant sig vid bilarna. Så på det här fotot står jag bara ca. 20 meter ifrån dem på marken. Och det häftigaste var att de inte kände sig hotade eller ens brydde om oss överhuvudtaget. Det var tre geparder, mamman med halsbandet, och hennes två barn.
 Om lejon eller leoparder kollar in en i ögonen ska man vara förstiktig eftersom detta är en hotfull gest. Men för geparder är det tvärt om. Om de tittar in i dina ögon är det istället att de är helt OK med att du är där, och att de är avslappnade. Det var så fantastiskt för när vi stod där med dem så höll dem på att spinna. Det var helt underbart och så jäkla häftigt!!
 Dessa tre geparder var ute och letade efter byten när vi kom. Så därför flyttade de omkring sig lite. Däremot så var det främst att de hoppades att bytet skulle råka stöta på dem istället för att de skulle gå till bytet och då troligen skrämma bort den.
Dock så var de två ungarna lite ivrigare än mamman och började gå iväg. De var ju fortfarande inte lika erfarna som mamman.
Som man kan se runt ögonen på dem så ser det ut som om de har svart kajalpenna runt. Detta visar att de främst jagar på dagen. Om man tittar på lejon och leoparder ser man att de har vitt vid ögonen. Detta är för att reflektera in så mycket ljus som möjligt när det är natt och finns ont om ljus. Det svarta runt ögonen har motsatt effekt och hjälper till att få bort en del utav ljuset under dagen då det är väldigt ljust.

1 kommentar:

  1. Fina bilder! :D Får nästan lite lust att åka till Afrika trots att det aldrig varit ett mål i livet :P

    SvaraRadera